Het bestuur

Nanon Labrie (voorzitter) werkt als Universitair Docent Taal en Gezondheidscommunicatie bij de afdeling Taal, Literatuur en Communicatie van de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze doet hoofdzakelijk onderzoek naar interpersoonlijke gezondheidscommunicatie (o.a. in de neonatologie, oncologie en huisartsgeneeskunde), met een specifieke interesse in argumentatieve en persuasieve processen tijdens behandelgesprekken. In 2019 ontving zij een subsidie van NWO (Veni) voor haar onderzoek naar de rol en effecten van (on)redelijke argumentatie tijdens arts-oudergesprekken over behandeling van hun pasgeboren kind. Nanon geeft onderwijs op het gebied van gezondheidscommunicatie, argumentatie en persuasie, effectonderzoek en methodologie. Daarnaast houdt zij zich bezig met het geven van communicatieonderwijs binnen de zorg en schrijft zij als regelmatig populairwetenschappelijke artikelen voor patiëntenverenigingen en vakbladen.

(Nanon Labrie)

Chloé Lybaert (secretaris) is docent (tenure track) Nederlands als tweede taal in de vakgroep Vertalen, Tolken en Communicatie aan de Universiteit Gent. Haar onderzoek hoort thuis binnen het domein van de (ontwikkelings)sociolinguïstiek. In haar doctoraat (2014) stonden de percepties en attitudes van taalkundige leken tegenover taalvariatie (en voornamelijk ‘tussentaal’) in Vlaanderen centraal. Ze werkte toen vooral met moedertaalsprekers van het Nederlands. Als postdoctoraal onderzoeker is ze zich meer gaan toeleggen op het Nederlands van (volwassen) tweedetaalsprekers. Ze is geïnteresseerd in hun ervaringen met Nederlands leren en spreken in Vlaanderen, en in de invloed van het sterk tussentalig gekleurde taallandschap op hun taalleerproces. Daarnaast blijft ze geïnteresseerd in attitudes en percepties tegenover taalgebruik en taalvariatie, maar spitst ze zich daarbij tegenwoordig voornamelijk toe op het effect van anderstalige accenten, niet-standaardtalige variatie en etniciteit op de beoordeling van sprekers. Ze begeleidt tot slot ook onderzoek rond taalgebruik in digitale klachtencommunicatie en online reviews.

(Chloe Lybaert)

Naomi Kamoen (penningmeester) werkt als Universitair Docent bij het Departement Communicatie en Cognitie (DCC) aan Tilburg University. Ze geeft in die functie verschillende vakken op het gebied van taal, methodologie en statistiek bij de opleiding Communicatie- en Informatiewetenschappen. Daarnaast doet zij met veel plezier onderzoek naar de online en offline effecten van talige keuzes (zoals valence framing) in verschillende reële taalgebruikscontexten (zoals vragenlijsten, stemhulpen, en online reviews) en naar de cognitieve processen die ten grondslag liggen aan die effecten.

(Naomi Kamoen)

Maarten van Leeuwen (algemeen bestuurslid) werkt als Universitair Docent aan het Leiden University Centre for Linguistics.

Mariet Raedts (algemeen bestuurslid) werkt als Docent Taalkunde aan de Universiteit Antwerpen.

Ninke Stukker (algemeen bestuurslid) werkt als Universitair Docent Taalbeheersing van het Nederlands (opleidingen Nederlandse Taal en Cultuur; Communicatie- en Informatiewetenschappen) aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij onderzoekt de wisselwerking tussen stijl en tekstgenres. Taalgebruikers herkennen genres mede aan de gehanteerde schrijfstijl, maar: hoe ontstaat zo’n genrespecifieke stijl? Hoe hangen genre-effecten (ze komen op ons over als zakelijk, persoonlijk, complex, etc.) samen met formuleringskeuzes? En hoe komt het dat hetzelfde taalelement in het ene genre soms iets anders betekent dan in het andere? Inzichten dragen bij aan tekstwetenschappelijke kennis, maar Ninke zet ze ook in bij taaladvisering en onderzoekt samen met anderen hoe ze toegepast kunnen worden in het taalonderwijs.

(Ninke Stukker)